2022. 07. 31. – 2022. 09. 18.

Helyszín:

Szentendrei Képtár

Kurátor:

Muladi Brigitta

Megnyitó:

2022. július 30., 17:00

online jegyvásárlás

brosúra

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész, a Bécsi Iparművészeti Egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben a Képzőművészeti Akadémián diplomázott, később Lipcsében posztgraduális mesterképzésen vett részt. 2014 óta a Technologie und das Unheimliche (jelentése közelítő fordításban: Technológia és a Kísérteties) nevet viselő kiadói projekt és művészeti kollektíva alapítója és grafikus szerkesztője.

Zemlényi-Kovács Barnabás, a művésszel évek óta együttműködő teoretikus interpretációjában Fridvalszki Márk alkotói módszere egyfajta „archeo-futurológia”, az elveszett jövők, modernista víziók szónikus és vizuális maradványainak következetes feltárása egy jövő utáni, időtlen korban. Kollázs-szerűen építkező alkotói gyakorlata a késő modernizmus formakészletéből, a kora 90-es évek szubkultúráiból és ezek utópikus pillanatainak szellemiségéből merítkező erőket kívánja aktiválni.

Jelen kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Deim Pál, Korniss Dezső és a ma is aktív Keserű Ilona inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A Képtárban a művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeum Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy a múzeummal közösen készített szerigráfiai sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.