A legendás Inforg stúdió átfogó, filmtörténeti kiállítása látható szeptember 26-tól a MűvészetMalomban. A kísérletezés szabadsága című, rendhagyó tárlat a stúdió egy évtizede alatt készült, több mint 250 rövid-, dokumentum-, animációs- és játékfilmjéből nyújt válogatást. A filmkiállítást Enyedi Ildikó filmrendező és Forgács Péter médiaművész nyitotta meg.

Filmek és kiállítás otthonról

A kiállítást kísérő weblapon elérhető a stúdió filmjeiből összeállított válogatás. A filmnézés mellett a kiállítást otthonról is be lehet járni a honlapról elérhető virtuális tárlaton, ahol az audio guide-ra kattintva végignézhetjük a tárlatot a kurátor kísérőszövegével. Az oldalon a stúdió filmjein kívül gazdag gyűjteményt találunk a rendezőkkel készített interjúkból, a stúdióról készült sajtómegjelenésekről, a filmek rangos díjairól, filmplakátokról. Az igényes honlapot Pál Rebeka és Marcell Jósefsson tervezte és készítette.

A Ferenczy Múzeumi Centrum a kiállításhoz 12 tanulmányból álló képes katalógus jelentetett meg, amely elsőként ad alapos áttekintést az Inforg stúdióról és a 2000-es évtized vizuális kultúrájáról. A katalógust a kiállítás kurátora, Iványi-Bitter Brigitta PhD szerkesztette. Az Inforg katalógusba bele lehet lapozni a honlapon és ugyanitt megrendelhető.

Filmvetítések és találkozások az alkotókkal

A kiállított mozgóképeket szeptember végétől január elejéig filmvetítések egészítik ki a szentendrei P’Art moziban és a debreceni Apolló Moziban. A vetítéseken olyan, hazai és nemzetközi sikert elérő alkotások láthatók, mint a Dealer, a Madárszabadító, felhő, szél, a Fekete kefe, a Bab’ Aziz, a Barthalo, A világ nagy…, a Pánik, és A fény ösvényei. A P’Art mozi Inforg Filmklubjának pódiumbeszélgetésein a vetítésekre meghívott alkotókkal, filmes szakemberekkel találkozhatnak a filmrajongók.

Számos kezdő rendező kapott lehetőséget a filmes szakmában csak „Muhidoktor”-ként emlegetett Muhi Andrástól, az Inforg Stúdió producerétől. Van egy forgatókönyved a fiókban? Most előkerülhet, mert Muhidoktor rendel! A kiállításban október 30-án és november 27-én lehet találkozni és piccselni, azaz ötletelni az Inforg Stúdió producerével. Muhi András egyéni hangvételű tárlatvezetéseket is tart a stúdió megalakulásáról és működéséről, filmes háttértörténetekkel fűszerezve október 15-én, november 19-én és december 10-én.

A kiállítás 2021. 09. 26. – 2022. 01. 09. között, csütörtöktől – vasárnapig 10 és 18 óra között tekinthető meg.