A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelye egy éve, 2022. február 12-én nyitott, a Vajda Múzeumban. Immár több évtizede, más művészeti ágak mellett a fotóművészet is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában, amit a kiállítóhely nagy sikerű tárlatai bizonyítottak. Az első évben Szentendréhez kötődő, kiváló fotográfusok hosszú távú fotóprojektjeiből válogatott a PhotoLab művészeti vezetője, Kopin Katalin.

2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotschy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs, Csontó Lajos kiállítását láthatták a látogatók, idén Regős Benedek, Hajdú D. András és Dóka Béla egyéni kiállítása nyílik a PhotoLab-ban.
A kiállításokhoz most is szakmai előadások, tárlatvezetések, filmvetítések, nyári fotótáborok kapcsolódnak. A tárlatok mellett a kiállítóhely olvasó-beszélgető nappali terében a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyülhetnek el az érdeklődők a fotográfia világában és az alkotókkal készült videóinterjúkat nézhetik meg. A közönségből közösséggé formálódó, egyre bővülő baráti kör újra és újra visszatér ide, mert itt megoszthatják egymással gondolataikat és személyesen találkozhatnak az alkotókkal. A kiállításokkal egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik, 2022-ben 23 fotográfia került be a múzeum gyűjteményébe vásárlás és ajándékozás által.

A PhotoLab tárlatai bekerültek a hazai legjobb kiállítások előkelő toplistáira:

Punkt.hu
TOP25 – Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai

Kultura.hu
Ezek voltak 2022 legfontosabb hazai fotókiállításai
Kulter.hu
2022 kultkiállításai top 10