Sikeres közösségi összefogás: megvalósulhat a Deim-szobor Szentendrén
A szobor költségeinek előteremtése érdekében a Ferenczy Múzeumi Centrum tavaly decemberben indított és idén március végén záruló, “Dobjuk össze!” közösségi gyűjtése sikeres volt, így akár már a nyár folyamán megvalósulhat a szentendrei Deim Pál térre megálmodott köztéri Deim-szobor.

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából, 2022-ben a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását kezdeményezte a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.

A múzeumunk szervezésében készülő 3×3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen.

A közösségi finanszírozás többféle támogatási formát tett lehetővé: egy elkülönített számlára támogatási összeg utalásával; Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat vásárlásával; vagy a múzeumi pénztárakban elérhető, kisebb összegű Támogatói hozzájárulással is segíteni lehetett a szobor megvalósulását.

Több szentendrei művész, illetve ismert ember személyes közreműködésével járult hozzá a gyűjtés kommunikációs kampányához, de az idén tavasszal, a budapesti Virág Judit Galériával együttműködésben megvalósuló Deim Pál életműkiállítás révén is sokakhoz eljutott a szoborállítás szándéka.

Az így előteremtett, valamivel több, mint 6 millió Ft a Ferenczy Múzeumi Centrum és Szentendre város hozzájárulásával kiegészítve elegendő ahhoz, hogy a szobor kivitelezése a következő időszakban elkezdődjön. A támogatásokat a szobor alkotóelemeinek gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a zománctáblák rögzítésére, illetve az állagmegóvás költségeire fordítjuk.

A minimum 56 000 Ft-os hozzájárulást felajánló, és így a Deim-szobor Támogatói Köréhez csatlakozó adományozóink nevét ⎼ az adományozó hozzájárulásával ⎼ támogatói kategóriánként, a szobor mellett felállított bronztáblán tesszük közzé.

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki segítette támogatással, közreműködéssel a szobor létrejöttét.