Közösségi összefogással valósult meg Szentendrén a Deim Pál térre megálmodott Deim-szobor. Az ötvenhat színes zománctáblával borított köztéri alkotást a művész születésnapján, június 29-én avattuk fel.

A 3×3 méteres köztéri szobor megvalósulását Szentendre Város Önkormányzata, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Deim Pál családja, valamint számos cég, helyi művész és Szentendréhez, a város művészeti életéhez kötődő magánszemély támogatta.
Az átadó ünnepségen köszöntőt mondott Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Farkas Ádám szobrászművész és Deim Réka művészettörténész. Az ünnepi hangulatot a kiváló muzsikus, Borbély Mihály szaxofonjátéka tette teljessé.
“A szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című terve alapján valósult meg, amely több szempontból egyedülálló a művész életművében. Egyrészt ez az egyetlen zománc technikájú alkotása, másrészt számos köztéri szoborterve közül azon kevesek egyike, amely nem megemlékezési funkciót lát el. Azzal a céllal készült, hogy egy egyhangú közteret barátságosabbá és kreatívabbá tegyen, illetve markáns jelenlétével identitást kölcsönözzön neki.
Deim Pál 1976-ban vett részt a magyar zománcművesség egyik központjának számító kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelep frissen létesült művésztelepén, melynek fókuszában az építészethez kapcsolódó projektek álltak. Ebben a kontextusban született meg a szoborterv, hogy hozzájáruljon egy új lakótelep élhetőbbé tételéhez.
Az eredeti elképzelés nem valósult meg, de Szentendre városa és a Ferenczy Múzeumi Centrum 2022-ben, a művész születésének 90. évfordulóján úgy döntött, felállítja a szobrot a Deim Pálról frissen elnevezett téren.
A Tájékozódási plasztika így betöltheti eredeti funkcióját, és erősítheti a város kreativitásra és művészetre épülő identitását. Azt az irányt képviselheti a Szentendrére érkező lakók és látogatók számára, amelyet Deim Pál személye is megtestesített: az ésszerű modernizáció és a múlt értékeinek őrzése közötti egyensúlyt.” – Deim Réka művészettörténész, a művész unokája, a szentendrei MűvészetMalomban 2022-ben és a budapesti Virág Judit Galériában 2023-ban megrendezett Deim Pál: Csendek című életműtárlat kurátora.
Köszönjük minden támogatónak, kivitelezőnek, hogy segítették a szobor létrejöttét!