Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását tervezi a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.

A múzeum szervezésében, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével készülő 3×3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen. A szobor összköltsége mintegy 8 millió Ft, melyet alkotóelemeinek (56 db 1×1 méteres, egységes kivitelű zománctábla) gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a táblák rögzítésére, a világítás biztosítására, illetve az állagmegóvás költségeire szükséges fordítani. A költségek előteremtését közösségi finanszírozással tervezzük, amely lehetőséget teremt bárki számára, hogy adományával hozzájáruljon a szobor 2023 tavaszára tervezett felállításához és fenntartásához.

Lehetőség van a Deim-szobor Támogatói Köréhez való csatlakozásra is: bárki az 56 zománctábla egyikének jelképes tulajdonosává válhat minimum 56 000 Ft-os hozzájárulás esetén (az összeg egy tábla előállítási költségét fedezi), így építve fel együttesen a köztéri szobrot.

Deim-szobor Támogatói Kör kategóriák:

⦁ Bronz fokozatú támogató (a táblák gyártásának költségeihez való hozzájárulás):
56 000 – 200 000 Ft-ig
⦁ Ezüst fokozatú támogató (a táblák gyártásának és a világítás kiépítésének költségeihez való hozzájárulás): 201 000 – 500 000 Ft-ig
⦁ Arany fokozatú támogató (a táblák gyártásának, a világítás kiépítésének, és a szobor állagmegóvásának költségeihez való hozzájárulás): 500 000 Ft felett

Hozzájárulásukat az alábbi bankszámlaszámra várjuk 2023. március 31-ig:

Ferenczy Múzeumi Centrum – Gyűjtés alszámla
11784009-15440196-10140004

A Deim-szobor Támogatói Kör tagságról a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) emléklapot ad át, illetve az adományozó nevét (annak hozzájárulásával) támogatói kategóriánként a Deim Pál téren, a szobor mellett felállított bronztáblán teszi közzé. Igény esetén az FMC írásos igazolást állít ki az adományozás tényéről az adományozó cég/szervezet részére.

A Támogatói esten, illetve azt követően 2023. február 28-ig lehetőség van a múzeum gyűjteményében lévő Deim Pál: Építészet III. (1974, vászon, akril; 74,5×240 cm) című műről, a Szentendrei Grafikai Műhelyben 115 példányban készült szitanyomat megvásárlására br. 90 000 Ft-os áron. A szitanyomatok vásárlásából befolyt összeget szintén a szobor felállítására fordítjuk.

A szitanyomatokat nyitvatartási időben, péntektől vasárnapig 12 és 18h között a Czóbel Múzeumban lehet megvásárolni, valamint egyedi időpontegyeztetésre is van lehetőség a következő elérhetőségen: Görgey Dóra, dora.gorgey@muzeumicentrum.hu

Bővebb információ az eseményről ezen a linken olvasható.