Szimpóziumot rendeznek október 25-én a Városháza dísztermében, melynek témája Szentendre belső városrészi öröksége, a Castrum megőrzése építészeti, kulturális, régészeti, városképi és turisztikai szempontból. A konferencia előadói a téma elismert képviselői. Az előadások különösen hasznosak lehetnek az önkormányzati döntéshozóknak, örökségvédelemmel, műemlékvédelemmel, valamint településfejlesztési tervezéssel és megvalósítással foglalkozó szakemberek számára.

A konferencián köszöntőt mond Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Fülöp Zsolt polgármester, Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő és Dr. Veöreös András, a győri Széchenyi István Egyetem docense.
Az esemény szervezői: Ferenczy Múzeumi Centrum, Széchenyi István Egyetem, Győr- Építészettörténeti és Városépítési Tanszék, Győr-Sopron Megyei Építész Kamara.

„Régóta megoldandó feladat a Castrum: Szentendre belső városrészének vonzóvá tétele a fenntartható urbanizáción keresztül, miközben örökségünk, az itt található régészeti hely megóvása egyik legfontosabb kihívása a városnak. Megválaszolása tehát elválaszthatatlanul összefonódik építészeti és városi örökségünk megőrzésével. Műemlékünk, építészeti örökségünk, a város arculatát meghatározó jellegzetes építészeti együttes integrált védelme nemcsak nehéz és összetett feladat, hanem a helyi fejlődés lehetséges motorja is. Az, hogy be tudja-e tölteni a húzóerő szerepét, alapvetően azon múlik, sikerül-e a műemlékvédelem, településfejlesztés továbbá az értékvédelem szempontjait összehangolni, és esetleg részben a közösség építő tevékenységének szolgálatába állítani. Ezért döntő jelentőségű városunk sorsának alakulása szempontjából a műemlék és a régészeti, építészeti örökség védelme, valamint a szabályozáson és a közszféra építési beavatkozásán alapuló – operatív – városrendezés, városfejlesztés.
Hatékony és rendeltetésszerű használata nagymértékben elősegíthetné, hogy régészeti, építészeti örökségünk olyan városi szövetbe integrálódjon, amely a dinamikusan fejlődő városi élet anyagi hordozója, és ezáltal városunk fenntartható fejlődésének biztosítéka.
A konferencia előadói a téma elismert képviselői. Az előadások különösen hasznosak lehetnek az önkormányzati döntéshozóknak, örökségvédelemmel, műemlékvédelemmel, valamint településfejlesztési tervezéssel és megvalósítással foglalkozó szakemberek számára”
– Prosek Zoltán, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

Az esemény időpontja: 2022. október 25. kedd, 9:00-16:30
Helyszín: Városháza díszterme (Városház tér 1-3.)

A szimpózium témakörei és előadói:

Mit adtak nekünk a rómaiak? Mihez kezdünk vele? Szentendre Római tábora – dr. Rajna András

Az érzékelés határai és az érzékeltetés lehetőségei római erődök példáin – prof. dr. Vasáros Zsolt DLA

Római kori emlékek bemutatásának lehetőségei – dr. habil Mezős Tamás DLA

A római kori régészeti örökség építészeti eszközökkel történő bemutatási gyakorlata az ezredfordulón – Láthatatlan (?) örökség – dr. Vukoszávlyev Zorán PhD

Hadállás polgárosítása – Ekler Dezső DLA

Szentendre – Ulcisia Castra, mint Város – dr. habil Alföldi György DLA

A Műemlékvédelem a XXI. század első ötödében szintet tudott lépni – prof. dr. Kiss Gyula DLA

Castrum park – Golda János

A szentendrei Castrum és a „Limes” – B. Szabó Veronika

A szimpózium brosúrája a részletes programmal ITT elérhető.