2024. május 5. – szeptember 15.

Helyszín:

Ferenczy Múzeum

Kurátor:

Dula Viktória, Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, Budapest

Farkas Kornél, Szentendrei II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Gimnázium

Horváth Abigél, Petzelt József Technikum és Szakképző Iskola, Szentendre

Károlyi-Németh Zsófia, Barcsay Jenő Általános Iskola, Szentendre

Klug Emese, Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum, Budapest

Kukla Olivér, Forrai Metodista Gimnázium és Művészeti Technikum, Budapest

Marx Nika, Heinrich Heine Gymnasium, Kaiserslautern

Nagy Szófia Kata, SEK Budapest International School

Mentorok

György Gabriella és Sütő Tünde múzeumpedagógusok, Ferenczy Múzeumi Centrum

Megnyitó:

2024. május 4., 17 óra

jegyvásárlás

brosúra

A Magyar Géniusz Program keretében a Ferenczy Múzeumi Centrum hiánypótló gyűjteményes kiállítást nyitott A GYŰJTEMÉNY (1900-2022) címmel 2023 tavaszán. Az időről-időre megújuló, ötéves állandó tárlat első szekciójában Haász István és Ladik Katalin kamara-kiállítása után az FMC fiatal diákkurátorainak válogatása látható Finom életek – A gyűjtemény diákszemmel címmel, május 5-től.

A Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) diákkurátorai mindannyian művészetrajongó fiatalok, rendszeres múzeumlátogatók, akik az FMC szakkörein, táboraiban és múzeumpedagógiai programjain vesznek részt évek óta. A múzeumi centrum diákkurátori programjával betekinthettek a kulisszák mögé: megismerték a múzeum gyűjteményét és tárlatait, s egy-egy kiállítás nagyköveteként iskolájukban népszerűsítik a múzeumot és tárlatvezetéseket tartanak diáktársaiknak. A program célja: a múzeum kiállításait a diákok szemszögéből, érdeklődésük, problémafelvetéseik tükrében bemutatni.
A diákok György Gabriella és Sütő Tünde nívódíjas múzeumpedagógusok vezetésével fokozatosan ismerték meg a múzeumi közeget, az intézmény egyedülálló, óriási gyűjteményét, és a kamara-kiállítást az ötletes címadástól kezdve a rendezésen keresztül a falszövegekig saját maguk alkották meg.